forsidejulekalender

7. december

Historie timen

Julepynt er ikke en ny tradition, men pynten har ændret sig meget gennem årene. I gammel tid var det især spiselige ting, som honning kager, sukkerstænger, nødder, kager, rosiner og frugt. Det var allerede i 1600 tallets Tyskland på julemarkederne. Engle og lys er obligatoriske, idet englene jo var julens sendebude og lyset symboliserer liv og glæde i den mørke tid. Nogle mener også at julen er lagt netop på dette tidspunkt for at erstatte den hedenske lysfest, så også derfor er lys vigtige som julepynt. De flettede hjerter, som vi kender så godt, er en dansk skik. I 1800 tallet sad H.C. Andersen og klippede julehjerter, men det var først senere at det blev en tradition. Lametta var tidligere nogle tynde kobbertråde, i dag laves de mest af sølvfarvet papir, men deres formål er at ligge på juletræets grene, for at skabe reflekser. Af ting der er mere moderne kan nævnes kravlenisser, musetrapper, guirlander, julekugler og naturligvis de meget kendte trip trap nisser. Derudover er der også de flotte forgyldte og forsølvede ophæng fra blandt andre Georg Jensen og Rosendahl.

En ting som danskerne næsten alle sammen har til jul er stjernen. Den kan fås i rigtig mange varianter og symboliserer naturligvis Betlehemsstjernen.

Hyggetimen

Julepynt er en dejlig tradition og jeg elsker at få alle mine nisser frem. For mig er det allermest hyggelige ved julen, nisserne.

Jeg har nu også andre ting i min julekasse, som betyder noget ganske særligt. Nogle af dem er mine julestjerner. Jeg har den smukke og klassiske Georg Jensen stjerne, som jeg har fået af min farmor og farfar i bryllupsgave og det er den der altid pryder toppen af vores juletræ, men i kassen ligger også en anden stjerne, som skal blive hos mig, selvom den ikke bliver brugt. Det er en billig, hvid stjerne af flamingo med glimmer på og den sad på min barndoms juletræer indtil mine forældre fik Georg Jensen stjernen. Dengang de var unge og ikke havde mange penge, fik de den af min mormor og morfar, så på mere end en enkelt måde, betyder den noget særligt.

Jeg har også en sprællemand i træ, som min farfar ar lavet selv og som jeg har vundet i mandelgave for mange år siden, den er også blandt mine yndlings juleting.

Hvad har du i din julekasse, som du holder særligt meget af?

God onsdag alle sammen!

Kristina

Dagens ledetråd

7. ledetråd:
Denne ting fås i alle mulige farver, størrelser og udformninger. Tidligere var de en fast del af inventaret i de fleste hjem, men i dagens Danmark bruges de stort set ikke mere. Formålet med den er at opsamle en specifik ting.