forsidejulekalender

5. december

Historie timen

H.C. Andersen - Hans Christian Andersen eventyr

Fugl Phønix

1863

I Paradisets have, under kundskabstræet, stod en rosen hæk. Her, i den første rose, fødtes en fugl. Dens flugt var som lysets, dens farve var dejlig, dens sang var herlig.

Men da Eva bed af kundskabens frugt, da hun og Adam blev smidt ud af Paradisets Have, faldt der en gnist fra straffe Englens flammesværd i fuglens rede og antændte den.

Fuglen døde i Flammerne, men fra det røde æg fløj en ny, den eneste, den altid eneste Fugl Phønix. Sagnet melder, at den bygger i Arabien, og hvert hundrede år brænder sig selv op i sin rede, og at en ny Phønix, den eneste i verden, flyver ud fra det røde æg.

Fuglen flagrer om os, hurtig som lyset, dejlig i farve og herlig i sang. Når moderen sidder ved barnets vugge, er den ved hovedpuden, og slår med vingerne en glorie om barnets hoved.

Den flyver gennem nøjsomhedens stue, hvor solen skinner og den fattige dragkiste dufter af violer.
Men Fugl Phønix er ikke kun Arabiens Fugl, den flagrer i Nordlysets skær på Laplands is sletter, den hopper imellem de gule blomster i Grønlands korte sommer. Under Fahluns kobberklipper, i Englands kul gruber flyver den, som et pudret møl, hen over sangbogen i den fromme arbejders hænder. Den sejler på lotusbladet ned ad ganges hellige vande, og hindupigens øjne lyser når hun ser den.
Fugl Phønix, kender du den ikke? Paradisets fugl, sangens hellige svane.

På Shakespeares skulder sad den som Odins ravn og hviskede ham i øret: Udødelighed;   

Paradisets Fugl! fornyet hvert århundrede, født i flammer, død i flammer, dit billede indfattet i guld hænger i de riges sale, selv flyver du tit vildfarende og ensom, - et sagn kun: Fugl Phønix i Arabien.
   - I Paradisets Have, da du fødtes under Kundskabstræet, i den første rose, kyssede Vor Herre dig og gav dig dit rette navn –

Poesien.

Hyggetimen

Hvad er mere hyggeligt og rart end at samle familien i sofaen, mens stearinlysene laver skygger på væggen og fortrænger mørket der lurer udenfor. Prikken over I’et er et godt eventyr som læses højt, så man sammen kan opleve en eventyrlig verden.

Her er et smukt lille eventyr, som I kan bruge til at samles omkring.  På Facebook kan du fortælle hvad du synes er indbegrebet af hygge J

God mandag alle sammen!

Kristina

Dagens ledetråd

5. ledetråd:
Ofte kender man dette som sundt slik der spises omkring juletid. Der findes endda en ballet som handler om det redskab man bruger til at pakke denne ting ud med.