forsidejulekalender

4. december

Historie timen

Sidste søndag, fortalte jeg lidt om selve adventen. I dag er det 2. søndag i advent og rundt i de mange danske hjem der følger min julekalender er der uden tvivl en masse advents lys tændt, men hvorfor tænder vi lys til advent? Her kommer lidt fakta om adventskransen.

Skikken med adventskransen stammer, som flere andre juletraditioner, fra Tyskland. Allerede omkring år 1900 lavede man på Christiansfeldt-egnen mos kranse som man hængte op indendørs, men en overlæge frue fortæller at hun var med til at indføre skikken i Åbenrå, hvorfra den spredte sig til hele landet. I starten kaldtes det en sønderjysk skik, men nu betegnes det som en rigsdansk skik.

På julemærket fra 1946, ses en adventskrans der hænger i 3 bånd. Nogle vælger stadig at lade kransen hænge i 3 bånd, da det gør det væsentligt nemmere at finde dens balance punkt, men til gengæld er det lettere at placere 4 lys mellem 4 bånd og netop derfor er det den hyppigste benyttede måde at hænge kransen op på.

Siden Adventskransens indtog i Danmark under besættelsen, har den ændret sig meget. De færreste ved at advents kransen oprindeligt bindes med lilla bånd, i dag bruges oftest røde og hvide på en traditionelt bundet og pyntet grankrans. Til gengæld er det efterhånden et sjældent syn med en traditionel grankrans der hænger fra loftet. I dag er den ofte placeret på bordet og mange er helt gået væk fra grankransen. Dekorationer på fade eller specielt indkøbte stager, med plads til 4 lys er den moderne udgave af adventskransen, men traditionen lever stadig i rigtig mange danske hjem og er en hyggelig måde at tælle ned til jul på.

Hyggetimen

Jeg kan tydeligt huske da jeg for snart 10 år siden stadig febrilsk forsøgte at holde traditionerne i hævd, præcis som jeg havde lært dem hjemmefra. Jeg stæsede hele Odense rundt og gennemsøgte enhver forretning, stor som lille, for at finde lilla bånd til min adventskrans. Min mand syntes det var fjollet at bruge så meget tid på så lidt, men det skulle jo være rigtigt.. og hvordan skulle det nogensinde blive jul, hvos vores første fælles adventskrans var forkert..

I dag kan jeg godt grine ad mig selv. Jeg har fået både dyr og børn og der er altså bare ikke enormt praktisk med et lavloftet bondehus, en grankrans med ild i og hund og børn der løber rundt nedenunder, så jeg har købt en smuk og rustik træ stage fra Trip Trap, med nisser der kravler op ad siden og i den ”planter” så 4 nøje udvalgte lys hvert år.

Jeg håber du har lyst at vise mig DIN adventskrans. Det kan du gøre på: http://www.facebook.com/RefmorDesign

Glædelig 2. søndag i advent!

Kristina

Dagens ledetråd

4. ledetråd:
Mange spiser den til jul, men som lille har den ligget i et æg.