forsidejulekalender

3. december

Historie timen

I dag har de fleste danske husstande en form for kalenderlys i julemåneden. Det er en indgroet tradition, som vi husker som noget der har været altid, men i virkeligheden er kalenderlyset en forholdsvis ny tradition.

I 1935 udkom en bog med titlen ”Små fester, glade gæster” af Lis Byrdal. Bogen indeholdt beskrivelsen af det første hjemmegjorte kalenderlys. Sorte tush cirkler på et lille tykt lys. De første fabriksfremstillede datolys kom dog først under den tyske besættelse i 1942, fra firmaet Asp Holmblad.

I dag er kalenderlyset blevet udviklet rigtig meget. Der fås sæt med 24 små ens stager, med 1 lys i hver, små lys klodser, tykke lys tynde lys, spindelvævs lys, kunstige lys og olielamper der ligner lys. De sættes ikke længere blot i en klump ler med naturpynt, de kan også sættes i særlige stager, eller måske på et blankt fad med kugler og bånd liggende rundt om.

Hyggetimen

Jeg har altid været meget traditionel omkring udførelsen af mit kalenderlys. De seneste år er jeg dog blevet bedre til at følge min egen stil og min egen kreativitet og ingen ved hvordan mit kalenderlys bliver før det står færdigt. Hvordan ser dit kalenderlys ud i år?? Inde på Facebook siden kan du se mit, og så håber jeg at du vil vise mig din version af årets kalenderlys.

Rigtig god lørdag! smiley

Kristina

Dagens ledetråd

3. ledetråd:

Et svømmende væsen som kan tilberedes af Minna på 15 minutter, så Gunnar synes at det ikke er ”så ring’ endda”