forsidejulekalender

18. december

Historie timen

Har du også undret dig over navnet æbleskiver? Æbleskiver er en dansk delikatesse som i den nutidige udgave ikke indeholder æbler, men hvorfor hedder det så æbleskiver?
Omkring år 1700 var æbleskiver stadig betegnelsen for tykke skiver af æble, vendt i mel og æg og stegt på panden i smør. Denne udgave bruges stadig på Als og kendes som stegte æbleskiver.
Senere kendte man æbleskiverne, bagt i æbleskivepander, næsten som i dag, men i midten før man vendte dem, tilsatte man enten et stykke kogt æble eller lidt æblegrød. Denne udgave minder en del om en Berliner og man kender da også stadig på Ærø og i Sønderjylland denne spise med sveskemos indeni som en Berliner Phannkuchen.
I dag kender vi æbleskiverne som en rund bolle af noget der minder om pandekagedej. De fleste køber dem frosne, men man kan også stadig købe æbleskivepander, så man kan lave dem selv.
I Norge kaldes de for munker og laves i et munkejern som er udformet som en æbleskive pande. Og både i Holland og Tyskland har man noget der minder om vores æbleskiver.

Hyggetimen

Rigtig mange danskere elsker at spise æbleskiver her op til jul, gerne med sukker, flormelis og syltetøj og måske et glas gløgg.
Ikke mindst de 4 adventssøndage er populære hyggedage i december, hvor familier mødes og hygger og derfor har jeg denne 4. søndag i advent, valgt at give dig en række forskellige opskrifter på æbleskiver. Jeg tror selv jeg vil prøve den gamle originale opskrift med skiver af æble vendt i mel og æg og stegt på panden. Hvilken er din favorit?

Dagens ledetråd

19. ledetråd:
Denne plante tager vi ind i stuen til jul og udsmykker med diverse pynt.

Æbleskiver med æble og kanel

Ca. 50 stk.
Ingredienser:
500g hvedemel
125g smør
¼ piskefløde
6 æg
50g gær
½ tsk. Kardemomme
1 citron (revet skal)
5-6 æbler
1dl kanelsukker
75g smør (til stegning)

Tilberedning:
Gæren opløses i lidt af fløden og smørret smeltes i resten af fløden. Mel røres i sammen med kardemomme, æg og citronskal. Til sidst tilsættes den oplæste gær og dejen røres godt igennem.
Mens dejen hæver et lunt sted (2-3 timer), skrælles æblerne, skæres i både og drysses med kanelsukkeret, så de kan trække til dejen er klar.
Når dejen er klar, varmes æbleskivepanden op og der puttes en smule smør i hvert hul. Hullerne fyldes ¾ op med dej. Når man kan se at dejen hæver ved kanten, lægges en æblebåd i og skiven vendes forsigtigt med en strikkepind. Når dejen ikke længere hænger fast i strikkepinden er den skiven færdig.

Æbleskiver med kærnemælk

Ca. 40- 45 stk.
Ingredienser:
250 g hvedemel (5 dl)
½ tsk. salt
2 tsk. sukker
1 tsk. natron
revet skal af ½ usprøjtet citron eller 2 tsk. citronsaft (10 ml)
3 æg
ca. 4 dl kærnemælk
fedtstof til bagningen
evt. ¼ tsk. stødt kardemomme

Tilberedning
Bland mel, salt, sukker, natron og revet citronskal, hvis den benyttes i stedet for citronsaft, samt eventuelt stødt kardemomme.
Pisk æggeblommer og kærnemælk sammen, tilsæt citronsaft, hvis den benyttes i stedet for revet citronskal, og rør melblandingen i.
Hvis man kun anvender ét piskeris eller benytter én håndmikser (røremaskine) med påsatte piskeris til piskning af flere adskilte ingredienser, må piskeriset (ene) vaskes grundigt og tørres mellem hver piskning af de enkelte adskilte ingredienser.
Lad dejen hvile (hæve) ca. ½ time.
Pisk æggehviderne stive og vend (rør) dem i dejen, som hældes i en kande.
Æbleskivepanden opvarmes, og lidt olie, palmin (fedt udvundet af palmeolie; anvendes bl.a. til friture), margarine eller smeltet smør hældes i hvert hul (før hver enkelt bagning). Fyld hullerne trekvart op med dej. Vend æbleskiverne med en kødpind, træpind, grillpind eller kebab pind med diameter ca. 3 mm, længde ca. 25 cm og spids i den ene ende (af træ - så kan man ikke komme til at ridse panden), når de begynder at stivne og hæve i kanterne.
Bag dem ved jævn varme i 6-8 minutter. Det er vigtigt, at æbleskiverne bages ved jævn varme, så de bliver gennembagte, samtidig med at de får en gylden og sprød skorpe.
Drej æbleskiverne flere gange under bagningen, så bliver de fint runde.
Æbleskiverne er bagte, når en kødnål, træpind eller strikkepind, der stikkes ind i midten, kommer ren ud, uden at der hænger dej ved den.
Hold æbleskiverne varme i ovnen under bagningen. En høj bradepande fores med brunt papir og æbleskiverne lægges i, efterhånden som de bliver bagt. Ovnen skal være ca. 100°C varm, og ovndøren skal stå på klem, ellers bliver æbleskiverne bløde.
Æbleskiverne kan også dybfryses.

Til frysning:

Optøede æbleskiver må ikke genindfryses.
Afkøl æbleskiverne, forfrys dem på bageplade eller spækkebræt til de er gennemfrosne. Pak dem i fryseposer, mærk poserne med indhold og indfrysningsdato. Frys dem.

 

Efter frysning:

Æbleskiver kan tilberedes fra frossen eller optøet tilstand.
Det er vigtigt, at æbleskiverne under optøningen kun ligger i ét lag, da de ellers bliver bløde.

Ovn:

De dybfrosne æbleskiver opvarmes ca. 10 min. i forvarmet ovn ved 230°C (varmluftovn 200°C). Kom 1 liter vand i bradepanden og varm op til den angivne temperatur. Æbleskiverne lægges på risten og opvarmes herefter den angivne tid.
De optøede æbleskiver opvarmes ca. 5 min. i forvarmet ovn ved 230°C (varmluftovn 200°C). Kom 1 liter vand i bradepanden og varm op til den angivne temperatur. Æbleskiverne lægges på risten og opvarmes herefter den angivne tid.

eller...
Mikroovn:

6 stk. dybfrosne æbleskiver opvarmes 2 minutter i mikroovn ved fuld effekt (750 watt). 12 stk. dybfrosne æbleskiver opvarmes 3 minutter og 30 sekunder i mikroovn ved fuld effekt (750 watt).
6 stk. optøede æbleskiver opvarmes 30 sekunder i mikroovn ved fuld effekt (750 watt). 12 stk. optøede æbleskiver opvarmes 1 minut i mikroovn ved fuld effekt (750 watt).

eller...
Gryde:

De dybfrosne æbleskiver opvarmes 15 min. i gryde under låg ved svag varme. Æbleskiverne vendes jævnligt i lidt fedtstof.
De optøede æbleskiver opvarmes 8 min. i gryde under låg ved svag varme. Æbleskiverne vendes jævnligt i lidt fedtstof.

 

Æbleskiver med ymer

Ca. 20 stk.
Ingredienser:
1 æg
½ tsk. Natron
¼ tsk. Salt
1 spsk. Sukker
125g hvedemel
2,5 dl ymer

Tilberedning
Det hele æg piskes med natron, salt og sukker. Mel og ymer røres i skiftevis.
Bages som æbleskiver.
Dejen er tyk kan lægges i hullerne med en ske men kan også hældes i fra kande

Tips:
De er meget hurtige at lave selv børn vil elske at være med.

 

 

Gammeldags æbleskiver

Ingredienser:
2 æg
2spsk. Sukker
200g hvedemel
3,5dl mælk
65g smør
20g gær
½ tsk. Kardemomme
Revet citronskal

 

Tilberedning:
Hviderne piskes stive.
Blommerne piskes med sukker og iblandes melet, og de øvrige ingredienser.
Til sidst vendes hviderne i, og stilles til hævning i en times tid.

 

Diabetes æbleskiver

16stk.
Ingredienser:
20g gær
¾ dl mælk
50g kvark
2 æg
60 g hvedemel
½ tsk. Sødemiddel
Revet citronskal

Tilberedning:
Gæren opløses i den lune mælk. De øvrige ingredienser røres i. Dejen hviler 30 minutter.
Bages i en æbleskivepande.
Tips:
Skal bage længere end almindelige æbleskiver uden kvark.