forsidejulekalender

13. december

Historie timen

Der findes rigtig mange forskellige versioner af myten om Sankta Lucia, men det de alle har tilfælles er at hun var kristen i det antikke, hedenske Italien. Hun fik en åbenbaring, som bad hende om at give alt hvad hun havde til de fattige og efter at have gjort dette, blev hun angivet som kristen og slået i ihjel.
Hendes dødsdag var d. 13. december og det er grunden til at d. 13. december kaldes Luciadagen, men de fejringer vi har, kommer helt andre steder fra.
Efter gammel tidsregning, var d. 13. december årets korteste dag og dermed naturligvis den længste nat.Den blev kaldt for Lucienatten eller Lussenatten. Navnet Lucia forbindes også med det latinske ”LUX” som betyder ”Lys”.
Igen er der flere forskellige fortællinger om hvordan Luciaoptoget  opstod, men i bund og grund menes det at være noget med den lange mørke nat, hvor man bar natmad frem for ikke at sulte i den lange nat og samtidig måtte man have lys med i mørket. Oprindeligt har det været drenge der var klædt som Lucia, det ser man i både 1764 og 1864 i Sverige. Først i 1927 kan vi se Lucia som en pige i Stockholm.
I begyndelsen af 1900tallet skrev den svenske Gunnar Wennerberg den Lucia sang vi kender i dag, på en melodi han hørte i Italien, hvor sangen dog handlede om en fisker i Neapel.
Det første danske Lucia optog var så vidt vides under besættelsen (1944), hvor det formede sig som en skønhedskonkurrence, hvor læserne af et ugeblad kunne stemme på hvem der skulle være Luciabrud.
Efter besættelsen, da det blev nemmere at få fat i lys, fik Lucia optogene et boom og nu kender vi dem over hele landet, på skoler, plejehjem og mange andre steder.

Hyggetimen

Som nævnt ovenfor, brugte man i gamle dage at få natmad i den lange, mørke Lussenat. Derfor har jeg i dag 4 opskrifter til dig. Den ene er svenske Luciaboller. Den anden er danske Luciaboller den tredje er Lussekatte og den fjerde er Danske Luciaboller med fuldkorn.
Rigtig god fornøjelse med bagningen.
Kristina

Dagens ledetråd

14. ledetråd:
Dette dyr var Marias transportmiddel, da hun højgravid skulle fragtes til Betlehem til den store folketælling.

Svenske Luciaboller

Ingredienser:
100g smør
2½ dl mælk
25g gær
65g sukker
½tsk. Salt
475g mel
1 æg
1½tsk. gurkemeje

 

Sådan gør du:
Smelt smørret. Kom mælken i. Rør gæren ud når blandingen er fingervarm (ca. 3o grader).
Bland resten i og lad dejen hæve 1/2 time.
Ælt dejen og form bollerne. Lad dem efterhæve ½ time.
Bag bollerne ved 2oo grader i ca. 15 min.- hold nøje øje da de hurtigt kan blive mørke.

 

Danske Lucia boller

Det skal du bruge:
150g smør
5 dl mæl
50g gær
1g safran
175g sukker
2 tsk. Kardemomme
1 kg hvedemel
1 æg
Rosiner og Korender til pynt

Sådan gør du:
Smelt smørret og tilsæt mælken.
Gæren smuldres i en skål, og den lunkne mælkeblanding hældes i lidt af gangen under omrøring.
Når gæren er opløst, tilsættes sukker, salt, kardemomme og safran.
Herefter røres hvedemel i, indtil dejen er smidig.
Lad dejen hæve under plastfilm et lunt sted, indtil den er dobbelt så stor.
Strø mel på bordet og ælt dejen igen.
Herefter rulles dejen ud i fingertykke 'pølser', der formes som et S.
De pyntes med rosiner eller korender i hver ende.
Pensl bollerne med æg og lad dem efterhæve på en bageplade i 15 min.
Herefter bages bollerne ved 200 grader i almindelig ovn og ved 175 grader i varmluftovn i ca. 15 minutter.

 

Lussekatte 

Det skal du bruge:
5 dl mælk
50 g gær
Ca. 850 g mel + lidt mere til at ælte dejen med
(Husk endeligt ikke at bruge for meget for så bliver bollerne tørre og kedelige)
100 g sukker
100 g smør
1 tsk. Salt
3 æg
Rosiner og mandler til pynt
1 tsk. safran

Sådan gør du:
Varm ca. halvdelen af mælken med safran til lige før kogepunktet
Lad safranmælken stå lidt.
Tilsæt resten af mælken
Tilsæt to æg og pisk let
Tilsæt salt
Udrør gæren i den lune mælkeblanding

I en anden skål blandes mel og sukker
Smørret smuldres fint i melblandingen
(de fleste opskrifter foreskriver at smørret smeltes, men det gør bollerne meget bedre at smuldre smørret)

Mælkeblandingen hældes over i melblandingen og det hele røres sammen.
Dejen tages op på bordet og æltes til den er blank og smidig.

Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse (ca. 45 minutter)

Slå dejen sammen og tril den til små tynde pølser.
Rul hver pølse sammen i enderne som et S og læg S’erne sammen to og to
Lad Lussekattene efterhæve i ca. 30 minutter.
Pensel bollerne med let sammenpisket æg og pynt med rosiner og mandler.
Bag Lussekattene i ca. 15 minutter i en 225 C varm ovn.
Bagetiden afhænger af størrelsen så hold øje med dem.
De er færdige når de er gyldne og lyder hult når man banker dem let på undersiden.

Luciaboller med fuldkorn

Det skal du bruge:
4 dl vand
150 g 5-kornsblanding
100 g smør
½ liter mælk
1 g safrantråde
50 g gær
250 g kvark
125 g rørsukker (ca. 1½ dl)
½ tsk groft salt
2 dl rosiner
950 g hvedemel
1 æg til pensling

Bring vand og korn i kog.
Kog kornene i ca. 5 min. ved jævn varme og uden låg.
Hæld kornene i en sigte og lad dem køle let af.
Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælk og safran.
Hæld blandingen i en skål (blandingen skal være lillefinger varm - ca. 37°).
Rør gæren ud heri.
Tilsæt de kogte korn og de øvrige ingredienser (hold lidt mel tilbage).
Slå dejen godt sammen.
Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 15 min.
Ælt dejen godt igennem på et meldrysset bord - tilsæt evt. resten af melet.
Form dejen til boller og stil dem på plader med bagepapir.
Lad bollerne efterhæve tildækket i ca. ½ time.
Pensl bollerne og bag dem midt i ovnen.
Lad bollerne køle af på en bagerist.